Dječji vrtić "Gustav Krklec" Krapina
Magistratska 11/1
49000 Krapina
MB: 3079877756
Telefon: + 385(0)49 371 138

                                                                     

4.9.2016.

Sudjelovali smo na otvorenju Tjedna kajkavske kulture 2016. Na Dječjem korzu naš su vrtić predstavila djeca u godini dana pred polazak u osnovnu školu iz skupina „Pčelice“, „Ribice“ i „Srčeka“, njih 30-tak. Svaka skupina, pod vodstvom odgojiteljica, predstavila se sa prigodnim kratkim programom. „Pčelice“ su otpjevale pjesmu „Pasel sam, pasel“ i odrecitirali pjesmicu „Moj dedek“. „Ribice“  su se predstavile recitacijom „V mojem trnacu“, a „Srčeka“ su otpjevala pjesmu „Kriči, kriči tiček“.

 

9.9.2016.

U sklopu Zagorskog gospodarskog zbora 2016. u Krapini održane su edukativne radionice za djecu u sklopu projekta „Dajmo djeci korijene i krila“ kojeg provode Etnografski muzej i Radio Kaj. Iz našeg vrtića sudjelovala su djeca iz skupina „Leptirići“, „Srčeka“, „Ribice“ i „Pčelice“. Za najmlađe su bile pripremljene edukativne radionice izrade drvenih dječjih igračaka i licitarskih srca, prigodni pokloni partnera projekta Narodnih novina te dječja predstava “Vilko i Dlakavi čovjek” u izvedbi Laboratorija zabave.

 

13.9.2016.

Gradsko društvo Crvenog križa Krapina provelo je u našem vrtiću radionicu za djecu u godini dana pred polazak u školu. Na radionici je prvo djeci kroz razgovor približena aktivnost Crvenog križa (dobrovoljno davanje krvi, pomoć starijim osobama, prikupljanje humanitarne pomoći), a potom su djeca kroz male praktične aktivnosti i vježbe mogli i sami iskusiti kako djeluje služba spašavanja života na vodi, te kako pružiti prvu pomoć - kako zamotati svog medu. Ovaj vid suradnje sa društvenim čimbenicima iz lokalne sredine provodimo već godinama i kod djece uvijek izazove pozitivne reakcije, a ujedno je i sastavni dio preventivnih programa koje u provodimo vrtiću.

 

23.9.2016.

U sportskoj dvorani Osnovne škole Pregrada na 18. „Pregradskim dječjim berbarijama“ i ove se godine okupilo petstotinjak djece iz dječjih vrtića KZŽ, iz DV “Bukovac” Zagreb i Otroškog vrteca Rogaška Slatina. Iz našeg vrtića sudjelovalo je 44-ero djece u godini dana pred polazak u školu i to iz skupina „Pčelice“, „Ribice“, „Srčeka“ i „Leptirići“. Uz pjesmu, ples i puno natjecateljskih igara djeca su proslavila dolazak prvih jesenskih dana i podsjetila na mnoge radove koje ljudi i životinje u ovo doba godine odrađuju. Cijelo druženje svojim su dolaskom uveličali gradonačelnik Marko Vešligaj i zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek, a  bogat glazbeno – scenski program pripremio je glumac Ivica Kolmar iz kazališta “Šareni svijet”.  Osim sudjelovanja u samoj manifestaciji za našu djecu ovo je ujedno bio i jedan mali izlet, jer je vožnja autobusom uvijek poseban doživljaj.

 

10.-14.10.2016.

U vrtiću obilježavamo Dane kruha - dane zahvalnosti za plodove zemlje. Kroz čitav tjedan po svim skupinama realizirat će se razgovor s djecom i  aktivnosti  vezane na temu „Od zrna do pogače“ i „ Plodovi našeg zavičaja“. Pripovijedat će se prigodne priče, slikovnice i bajke, djeca će prikupljati  razne vrste žitarica,  upoznati s načinima skladištenja i postupkom proizvodnje brašna, kao i s kulturom ophođenja prema kruhu i zbrinjavanjem njegovih ostataka.

 Planirane su razne senzomotoričke i taktilne aktivnosti, istraživanje tekstura, boja i mirisa raznih vrsta brašna, prosijavanje brašna, naučit će mnoge prigodne pjesmice i recitacije.

 Dogovoren je  posjet pekari „ Pekom“  gdje će se upoznati sa procesom izrade krušnih proizvoda, posjetit će prodavaonice kruha.

 U vrtiću će djeca i odgojiteljice, u suradnji s našim kuharicama, sudjelovati u izradi raznih delicija. Tjedan ćemo već tradicionalno završiti zajedničkim svečanim doručkom kojem će prethoditi blagoslov hrane od strane našeg  krapinskog župnika  Tomislava Šestaka. 

 

18. i 20.10.2016.

U sklopu Mjeseca knjiga, u  organizaciji Gradske knjižnice Krapina, vrtićke skupine će sudjelovati u radionici pod nazivom Igra memorije uz riječi čarolije. Radionice će se provesti 18., 20. i 25. listopada 2016.godine u Gradskoj knjižnici Krapina s početkom u 9. i 10 sati.

 

21.10.2016.

U sklopu prometnog odgoja i projekta „Stop brzini oprezno u promet kreni“, za starije vrtićke skupine organiziramo susret sa kontakt-policajcem gosp. Zlatkom Rinkovcem iz Policijske postaje Krapina.  Cilj edukativnih susreta je razvijanje osnovne kulture ponašanja u prometu, ali i stvaranje uvjeta za stjecanje osobne sigurnosti djeteta kao sudionika u prometu. 

 

26.10.2016.

Kao kruna jesenskih aktivnosti i zahvale za plodove jeseni održana je već tradicionalna jesenska svečanost. Odgojiteljice skupina „Pčelice“, „Ribice“ i „Srčeka“ ove su godine za djecu osmislile i izvele prigodnu predstavu pod nazivom „Čarolija godišnjih doba“. Bilo je to kratko putovanje kroz sva četiri godišnja doba s naglaskom na čarima jeseni u kojima naročito uživa jedan medvjed. Tijekom čitave predstave dječje oduševljena iskrilo je iz njihovih očiju, te su s nestrpljenjem iščekivali daljnji tijek predstave. Aktivno su svojim komentarima sudjelovali u izvedbu, a komentara nije nedostajalo ni nakon predstave. Jedan od komentar bio je: „Teta, ovo mi je bila najbolja predstava u životu.“ Po završetku predstave, jesenska svečanost  nastavljena je po skupinama kroz čašćenje plodovima jeseni i prigodne jesenske igre.  

 

31.10.2016. 

Obilježen je Svjetski dan štednje. Djeca iz skupine „Pčelice“, „Ribice“ i „Srčeka“ išla su u posjet poslovnici „Zagrebačke banke“ u Krapini. Kroz taj posjet upoznali su dio prostora poslovnice, razgovarali o štednji novaca i zašto je ona važna, a najzabavniji dio susreta bio je slanje „kapsule“ sa novcima iz jednog dijela banke u drugi. U slanju kapsule, ali ovaj puta pune bombona, iskušala su se sva djeca što ih je dodatno razveselilo. Po završetku susreta, svakom djetetu uručen je prigodan poklon „Zagrebačke banke“.

 

17.11.2016.

 Vetropack straža u suradnji sa Udrugom za održivi razvoj Hrvatske (UZOR) sponzorira i provodi edukacije djece o važnosti recikliranja kroz selektiranje otpada. Danas je u našem vrtiću organizirana radionica o odvajanju otpada koju je vodila gđa. Sonja Hlebar iz UZOR-a. Radionica je provedena u četiri starije vrtićne skupine (Leptirići, Srčeka, Ribice i Pčelice). Osim što je edukativna, radionica je i praktična. Djeca su kroz interaktivnu prezentaciju naučila razliku između otpada i smeća, upoznali su koje sve vrste otpada postoje, zašto je štetno gomilanje otpada na deponijima, upoznali su važnost odvojenog sakupljanja otpada i njegovo zbrinjavanje/recikliranje u reciklažnim dvorištima. Kroz pojam „kružni tok otpada“ djeca su naučila da je za 1 novi bicikl dovoljno sakupiti 250 limenki. Također su im prikazani primjeri alternativnog korištenja/recikliranja otpada kao što su čamci napravljeni od plastičnih boca ili hram u Kini napravljen od milijun i pol staklenih boca što se djeci posebno dojmilo.  Na kraju druženja djeca su provjerila naučeno kroz štafetnu utrku u prepoznavanju i pravilnom odlaganju svih vrsta otpada (papir, plastika, staklo, metal i tekstil) u pripadajuće eko kutije s dječjim likovima (Vila Papirica, Petko Peti, Bocko Boca, Limenko Lim, Straško Strašić). Kako bi nastavili sa poticanjem djece na odvojeno sakupljanje i zbrinjavanje šest vrsta otpada, vrtić je na poklon dobio dva kompleta eko kutija.   

 

18.11.2016.

Djeci iz skupina „Srčeka“, „Pčelice“ i „Ribice“ prikazan je kratki film „Pačić Vilim iz Pačetine“ nastao prema slikovnici i bojanki „Pačić iz Pačetine“ čiji su autori Maja Šimunić i Mario Krog.  Film je sniman na farmi pataka u Gornjoj Pačetini u listopadu 2016. Autor i redatelj filma je Mario Krog, pripovijeda Vid Balog, a  autor glazbe je Alejandro Ricciulli. Ovaj iznimno zanimljiv, zabavan i poučan, djeci namijenjen film, predstavila je  gđa.Davorka Šimunić koja je ujedno osmislila scenarij. Djecu je upoznala i sa pojmom OPG-a, te im na vrlo živopisan i zanimljiv način opisala kako izgleda ovo gospodarstvo, što se sve tamo radi, po kome su pojedine životinje dobile imena i slično. Kroz pjesmu o zaljubljenom patku, koju je sama napisala, djeci je dočarala male anegdote sa pačje farme. Ovim susretom naša suradnja je tek počela. Gđa. Šimunić uskoro će ponovno posjetiti naš vrtić kako bi i djeca iz mlađih vrtićnih skupina imala prilike pogledati ovaj krasan film, a na proljeće planiramo organizirati posjet OPG-u Krog i njihovoj pačjoj farmi. 

 

1.2.2017.

    U sklopu projekta „Različitost je dio nas“ kojeg provodi Udruga distrofičara Krapina, u našem su vrtiću članice Udruge održale edukativnu radionicu za djecu iz skupine „Pčelice“ i „Srčeka“.   Cilj ove radionice je edukacija i senzibilizacija djece na potrebe i mogućnosti osoba s invaliditetom. Djeci je kroz prezentaciju, video i foto zapise, te prigodan crtani film pod nazivom „Autobus duginih boja“ približen život osoba s invaliditetom. Radionica je bila vrlo interaktivna, djeca su kroz čitavu radionicu iznosila svoja dosadašnja iskustva i znanja o životu, mogućnostima i poteškoćama osoba s invaliditetom, ali prije svega naučila su još mnogo novih informacija. Najvažnije od svega, naučili su da je važno prihvatiti različite od sebe te da pruže pomoć osobama s invaliditetom kad god mogu. Ovaj hvale vrijedan susret završio je podjelom prigodnih poklona za sve sudionike radionice. Uz edukativne materijale i brošure, svi prisutni dobili su na dar i čokoladu što je dodatno „zasladilo“ današnji susret.   

 

 

9.2.2017.

Zavod za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije sa svojim profesionalnim timom hitne medicinske službe (Kristina Tušek, Žaklina Lacko i Nenad Benc)   proveo je u našem vrtiću edukaciju za djecu i odgojitelje. U jutarnjim satima održana je edukacija za djecu iz skupine "Pčelice", a u popodnevnim satima za odgojitelje i stručne suradnike vrtića. Djeca su upoznata sa osnovnim informacijama o djelovanju hitne medicinske službe, naučila su kada je potrebno zvati hitnu medicinsku pomoć na broj 194, te koje podatke je potrebno reći prilikom poziva. Uz informativni dio za djecu su organizirane i vježbe pružanja prve pomoći (kod opeklina, porezotina, lomova, masaža srca prilikom oživljavanja i sl.). Svako dijete je na poklon dobilo prigodan paketić prve pomoći sa edukativnim letkom hitne medicinske službe. Edukacija za odrasle također se sastojala od teoretskog i praktičnog dijela o postupcima pružanja prve pomoći.