Plakat projekta možete preuzeti na ovom linku

Plakat projekta  | pdf 2.27Mb

U četvrtak 6. lipnja 2019. godine, u Dječjem vrtiću Gustav Krklec u Krapini, na prvoj konferenciji za medije, predstavljen je projekt “Vrtić za svaku obitelj“.

Nositelj projekta je Dječji vrtić Gustav Krklec Krapina i partner u projektu Grad Krapina, u sklopu Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.“ Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 2.565.556,98 kuna, bespovratna sredstva 2.565.556,98 kuna (100 %). Razdoblje provedbe siječanj 2019. godine – srpanj 2021. godine.

Ravnateljica Ksenija Ostojić objasnila je o kakvom je projektu riječ.

– U okviru poziva unapređenja usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, Dječji vrtić Gustav Krklec Krapina, kao korisnik bespovratnih sredstava potpisao je ugovor o projektu s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te Hrvatskim zavodom za zapošljavanje. Da bi projekt uopće prijavili na natječaj, među našim korisnicima – roditeljima smo proveli anketu i oni su iskazali potrebu da se vrijeme radnog vrtića promijeni, tako da se projektom financira uvođenje poslijepodnevnog rada vrtića i time se stvaraju preduvjeti za uravnoteženje poslovnog i obiteljskog života obitelji s djecom uključenom u programe ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja.

Ovim projektom unaprjeđuje se i program rada vrtića uvođenjem dva nova kraća programa „Igraonica općeg tipa“ te „Folklorno stvaralaštvo i tradicijska kultura“ koje će moći koristiti i roditelji čija djeca ne polaze vrtić, već bi prema interesu i potrebi uključili dijete u ponuđene programe. Kraći program Igraonice započeo bi sa radom tijekom mjeseca rujna.

Program Folklorno stvaralaštvo i tradicijska kultura će započeti sa radom po završetku stručne edukacije odgojitelja, koje su u tijeku.

U sklopu projekta “Vrtić za svaku obitelj“, zaposlene su dvije odgojiteljice, jedna kuharica/čistačica i stručna suradnica/pedagoginja.

Osim plaća spomenutim djelatnicima, iz ovog projekta financirati će se promotivne aktivnosti i materijali, nabava didaktike, nabava opreme te trošak obroka djece u poslijepodnevnoj smjeni. Savjetodavnu podršku u organizaciji projekta pruža nam Zagorska razvojna agencija.

Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović rekao je da je to početak rješavanja problematike koju imaju pojedini roditelji te da uskoro kreće jedan natječaj koji se tiče Europskog socijalnog fonda vezano za dnevni boravak u školama, gdje će se prijaviti krapinske osnovne škole.

– Vjerujemo da će se takav projekt, osim u dječjem vrtiću, nastaviti i na osnovne škole i da takvi projekti uvelike pomažu roditeljima, koji možda rade izvan Krapine, u smjenama ili imaju drugačiju organizaciju radnog vremena. Vjerujem da taj projekt koji ima ograničeno trajanje na 30 mjeseci, neće tu biti završen, nego će i dalje ići takvi sliči natječaji na koje ćemo moći aplicirati. U svakom slučaju, radno vrijeme vrtića je od 5.30 do 20 sati. To nije definirano vrijeme, vidjet ćemo kakve će biti potrebe roditelja, pa ćemo se prilagođavati. Ja uvijek kažem da nisu tu djeca radi nas, nego mi radi djece i takve institucije postoje da pomognu djeci i roditeljima. Ovaj je projekt uspjeh, jer se produžio rad vrtića i mi kao središte županije dolazimo do toga da radno vrijeme prilagodimo potrebama roditelja – zaključio je gradonačelnik Gregurović.

 

Sadržaj priopćenja isključiva je odgovornost Dječjeg vrtića Gustav Krklec Krapina.