Dragi roditelji!

Hvala Vam što ste upravo naš vrtić izabrali za mjesto gdje ćemo zajedničkim snagama poticati kvalitetan razvoj vašeg djeteta.

Sretno djetinstvo pravo je svakog djeteta, ono je nezamjenjivo i jedinstveno razdoblje u životu svakog čovjeka. Zato nas veseli što će naši djelatnici svojim znanjem, vještinama i iskustvom imati priliku vašem djetetu osigurati najbolje uvjete u kojima ćemo mu zajedničkim trudom omogućiti da razvije intelektualno, socioemocionalne potencijale u najvećoj mogućoj mejri.

Ovo je kutak u kojem možete pronaći nešto što će svakako poboljšati odnos prema vašem djetetu ili odnos vašeg djeteta prema drugima, ali i unaprijediti kvalitetu suradnje sa vrtićem.

RODITELJSKO PRAVO je:

U odnosu na dijete:

  • pitati sve što ga zanima,
  • reći ono što ga brine,
  • tražiti stručan savjet,
 • aktivno sudjelovati u djetetovu životu u vrtiću

U odnosu na vrtić kao instituciju:

  • udruživati se,
  • ukazivati na nepravilnosti,
  • vrednovati naš rad,
  • inicirati akcije,
  • sudjelovati u kreiranju programa i
  • sudjelovati u upravljanju vrtićem

Što je važno znati?

Obveza je roditelja da se pri dolasku djeteta osobno javi odgojiteljici; isto tako važno je napomenuti da dijete bez pratnje odrasle punoljetne osobe ne može napustiti vrtić.
U slučaju da je dijete bolesno, roditelj je dužan obavijestiti vrtić, a nakon završenog liječenja obvezno donijeti liječničku potvrdu da je dijete ozdravilo.
Stručnim suradnicama se uvijek možete obratiti za pomoć i savjet.

Individualne razgovore sa odgojiteljicama ili članovima Stručnog tima (ravnateljica, psihologinja, logopedinja, pedagoginja) najbolje je, zbog specifičnosti posla ovih radnika, odnosno zbog neposrednog rada s djecom u skupinama, ranije dogovoriti (osobno ili na brojeve telefona) i precizirati za konkretne termine koji odgovaraju roditeljima i traženom stručnjaku.

Sve informacije vezane za plaćanje vrtića, odnosno drugih programa, možete dobiti kod ravnateljice vrtića ili u računovodstvu.

Zašto su važni individualni razgovori?

RAZGOVOR je SUSRET dvoje ljudi, a ne pametovanje ili pripovijedanje, to je ZAJEDNIČKI DOGOVOR o dobrobiti djeteta, a dobrobit za dijete je najvažnija!

DOBROBIT ZA DIJETE: razmjena informacija između roditelja i odgojitelja omogućit će kvalitetnije zadovoljavanje potreba djeteta u vrtiću

DOBROBIT ZA RODITELJE: roditelj ima mogućnost bolje upoznati proces odgojno-obrazovnog rada u vrtiću i uvjete u kojima dijete zadovoljava svoje potrebe i prava. Roditelj može pratiti razvoj svoga djeteta u vrtiću i sudjelovati u izboru programa u kojem će biti uključeno njegovo dijete.

DOBROBIT ZA ODGOJITELJE: bolje razumijemo dijete i roditelja, načine odgajanja u obitelji. Odgojitelji imaju mogućnost razgovarati o očekivanjima roditelja i obrazložiti što roditelji mogu očekivati od odgojitelja i vrtića u cjelini.

Savjet psihologinje…

Budite otvoreni za suradnju i iskreni. Da bi uspješno odgajali vaše dijete odgojitelji i stručni suradnici trebaju imati točne informacije o njegovim navikama i dosadašnjem razvoju, pa i o mogućim poteškoćama.
Budite strpljivi i smireni u periodu prilagodbe. Svima nam treba vremena da se naviknemo na promjene, a djeci osobito, pa njihove reakcije ponekad mogu biti veoma burne.
Imajte povjerenja u nas. Sve što činimo – činimo u zajedničkom interesu, a to je dobrobit i razvoj djeteta koje ste nam povjerili.
Razgovarajte s odgojiteljima i potražite pomoć stručnih suradnika. Ukoliko se pojavi neki problem – rado ćemo vas saslušati i potražiti rješenja.
Reagirajte ne vrijeme. Nemojte dozvoliti da vam se nezadovoljstvo nakuplja. Nama je u interesu da se vi, vaše dijete i vaši odgojitelji – dakle svi sudionici procesa, dobro osjećaju u vrtiću.
Ukoliko imate dijete s poteškoćom u razvoju budite otvoreni za suradnju i sugestije odgojitelja i stručnog tima koji će učiniti sve da vašem djetetu osigura primjereni model integracije ovisno o poteškoći.

Kako mogu saznati što moje dijete u vrtiću radi?

Pitate se na koji način možete doznati o aktivnostima svog djeteta tijekom njegovog boravka u vrtiću, imamo nekoliko prijedloga za vas.

Jednostavno možete:

 • čitati obavijesti u kutiću roditelja
 • sudjelovati u druženjima i igraonicama
 • sudjelovati na roditeljskim sastancima i individualnim razgovorima
 • zajedno čitati plakate koje su izradila djeca i odgojitelji
 • pratiti izložbe dječjih likovnih radova,
 • zajedno s djetetom uživati
 • uvijek možete razgovarati o svom djetetu

Kutić za roditelje u našem vrtiću:

U našem vrtiću postoji nekoliko kutića za roditelje, u sklopu garderobnog prostora svake pojedine skupine kao i na glavom ulazu u objekt.

To je mjesto u kojem roditelji mogu sjesti i pročitati razne zanimljive članke i materijale vezane uz odgoj djece, kao i obavijesti o aktualnim zbivanjima u skupini i/ili na nivou vrtića. Od ove godine roditeljima su ponuđeni i edukativni letci koje mogu ponijeti kući.

Svaka odgojna skupina ima svoj pano na koji se redovito stavljaju dječji uradci: likovni doživljaji djece, razne dječje izjave, ručni radovi i sl.

Za što bolju suradnju roditelja i vrtića u kutiću se nalazi i kutija prijedloga, pohvala, kritika i komentara.